
Jecie produkty po terminie ważności, czy od razu wyrzucacie, nie zaglądając nawet do środka? Czy wiecie, że na produktach spożywczych widnieją 2 różne oznaczenia terminu ważności – należy spożyć do i najlepiej spożyć przed. Każdy z nich ma inne znaczenie. Ten drugi wcale nie oznacza, że po tej dacie jedzenie nadaje się tylko do kosza! Ok, ale czy to zdrowe? Czy można jeść produkty po terminie ważności?
CZY MOŻNA JEŚĆ PRODUKTY PO TERMINIE WAŻNOŚCI
Współcześnie panuje spory problem z marnowaniem jedzenia. Kupujemy więcej niż potrzebujemy, a każdy produkt ma swój termin przydatności do spożycia. Czy można jeść produkty po terminie ważności czy trzeba je od razu wyrzucić?
Na każdym produkcie znajdziemy termin ważności, który może być zapisany w dwóch różnych formach „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed„. Obie formy oznaczają coś innego, a jedna z nich wcale nie oznacza, że w danym dniu produkt nie będzie już nadawał się do spożycia i nie można go zjeść.
Które produkty można jeść po terminie ważności, a czego unikać? Jak czytać poprawnie daty przydatności do spożycia?
NALEŻY SPOŻYĆ DO
To termin, który jest bardzo ważny i przy nim trzeba zwrócić uwagę na podaną datę.
Należy spożyć do jest oznaczeniem dotyczącym bezpieczeństwa żywności. Oznacza to, że produkt po tej dacie przestaje być bezpieczny dla naszego zdrowia i może nam zaszkodzić.
Należy spożyć do znajdziemy na produktach, które mają krótszy termin przydatności do spożycia od momentu ich wyprodukowania. Produktach niepasteryzowanych, nie zawierających konserwantów (lub niewielkie ich ilości), które szybko tracą świeżość i mogą łatwiej ulec zepsuciu.
Oznaczenie „należy spożyć do” znajdziemy na takich produktach jak jajka, świeże mleko, produkty mleczne, soki niepasteryzowane, wyroby garmażeryjne i mięso.
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED
To termin bardziej umowny, który nie oznacza utratę przydatności do spożycia produktu po danym terminie.
Najlepiej spożyć przed jest oznaczeniem dotyczącym jakości żywności. Po tym terminie żywność nie staje się automatycznie zagrożeniem dla naszego zdrowia. To data minimalnej trwałości produktu. Do tego czasu żywność zachowa w 100% swoje walory odżywcze, smakowe, kolorystyczne i zapachowe. Po jej upływie produkt nie musi ulec zepsuciu, może natomiast (ale nie musi) zmieniać swój smak, konsystencję, kolor czy zapach.
Do produktów oznaczonych terminem „najlepiej spożyć sprzed” należą głównie produkty suche (niski poziom wody zapobiega rozwojowi drobnoustrojów), wysokoprocentowe, cukier i sól. To m.in. makaron, ryż, kasza, mąka, cukier, sól, kawa, herbata, przyprawy, konserwy, miód i wysokoprocentowe alkohole.
Produkty suche takie jak makaron, ryż, kasza mają naprawdę długi okres przydatności do spożycia, sporo przekraczający datę podaną na opakowaniu. Sól, miód i cukier odpowiednio przechowywane praktycznie się nie psują, ale zgodnie z prawem również na nich znajdziemy takie oznaczenie. Dyskutuje się jednak o ich usunięciu, aby zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności, ponieważ wiele osób patrzy tylko na daty, a nie rodzaj oznaczenia.
Zobacz również: PRODUKT MOŻE ZAWIERAĆ