
Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju zamienniki cukru. Dużo czyta się o stewii czy ksylitolu, jednak są jeszcze inne alternatywy. Jednym z nich jest niedoceniany według mnie erytrytol (erytrol), który wykazuje wiele pozytywnych właściwości, nie wpływa negatywnie na organizm i jednocześnie jest praktycznie bezkaloryczny, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób na diecie. Temat jest mi bliski, bo po części dotyczył mojej pracy magisterskiej, dlatego z przyjemnością podzielę się z Wami kilkoma cennymi informacjami.
ERYTRYTOL – WŁAŚCIWOŚCI, KALORYCZNOŚĆ I WYSTĘPOWANIE
Erytrytol to związek należący do grupy alkoholi cukrowych, inaczej nazywanych poliolami. W naturze występuje w algach, grzybach oraz owocach, takich jak melony, winogrona i gruszki. Można go spotkać również w fermentowanej żywności, winie czy piwie. Wyglądem przypomina kryształy sacharozy. Erytrytol cechuje się słodkim smakiem bez obcych, nieprzyjemnych posmaków. Wykazuje 60-70% słodyczy sacharozy, jednak jest od niej o wiele mniej kaloryczny (0,2kcal/g). Współcześnie produkowany jest w wyniku naturalnej fermentacji z udziałem drożdży.
ERYTRYTOL – WPŁYW NA ZDROWIE
Skupmy się jednak na tym, jak erytrytol działa na Nasz organizm, bo to w sumie powinno być dla Nas najważniejsze.
Erytrytol:
- jest niekancerogenny,
- nie powoduje problemów żołądkowych i próchnicy zębów (a nawet jej przeciwdziała),
- nie jest metabolizowany – wydalany jest z organizmu wraz z moczem,
- ma praktycznie zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie wpływa na poziom insuliny we krwi i może być stosowany przez diabetyków.
Właściwości te zostały potwierdzone licznymi badaniami, w wyniku których nie stwierdzono negatywnego wpływu erytrytolu na ludzkie zdrowie oraz negatywnych skutków spożywania jego dużych dawek. Światowa Organizacja Zdrowia uznała go za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności, a w 1997roku otrzymał status GRAS (Generally Recognized as Safe).
ERYTRYTOL – CENA I SKŁAD
Coraz częściej można go znaleźć na działach ze zdrową żywnością, jednak uważajcie na to, co kupujecie i czytajcie skład, bo producenci lubią kombinować i widziałam już produkty podpisywane jako erytrytol, które miały w sobie różne mieszanki i oczywiście wyższą kaloryczność. Cena erytrytolu bywa różna, zależnie od sklepu i producenta. Widziałam, że można go kupić nawet za kilkanaście złotych za kilogram, ale pamiętajcie o tym, żeby przed zakupem sprawdzić skład i kaloryczność. Czysty erytrytol ma ok. 20 kcal w 100g.
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować: